niedziela, 12 grudnia 2010

Przepis na pyszny i łatwy sernik



Sernik wyśmienity

 Przepis na 24 sztuki pieczony w blaszce 32×39

 Ciasto:

 300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

70 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

140g chłodnego masła

2 jajka

Tłuszcz do wysmarowania blachy



Masa z sera:



1kg sera mielonego

5 jajek

140 g cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki

3 łyżki mleka

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1łyżeczka soku z cytryny





Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, masło i jajka wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić na 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotować blachę do pieczenia, wysmarować i posypać mąką lub bułką tartą według uznania.
Następnie przygotować masę serową: utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę, potem dodać ser nadal ucierając. W następnej kolejności dołożyć  2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka i startą skórkę z cytryny. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania, dodać łyżeczkę soku z cytryny, następnie połączyć z masą serową. Najlepiej delikatnie mieszając drewnianą łyżką, nie mikserem. Na posmarowaną i posypaną blachę wyłożyć ciasto, a na ciasto wylać gotową masę serową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 przez 30 minut. Po zakończonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik i nie wyciągać ciasta natychmiast tylko uchylić drzwiczki i poczekać jeszcze 10 minut. Do masy serowej można dodać bakalie, lub zamiast bakalii odsączone z soku mandarynki z puszki. Sernik jest łatwy i szybki w wykonaniu i zawsze się udaje. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz