Sernik wyśmienity
Przepis na 24 sztuki pieczony w blaszce 32×39
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
140g chłodnego masła
2 jajka
Tłuszcz do wysmarowania blachy
Masa z sera:
1kg sera mielonego
5 jajek
140 g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki
3 łyżki mleka
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1łyżeczka soku z cytryny
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy,
masło i jajka wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić na 30 minut
do lodówki. W międzyczasie przygotować blachę do pieczenia, wysmarować i
posypać mąką lub bułką tartą według uznania.
Następnie przygotować masę serową: utrzeć
żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę, potem dodać ser nadal
ucierając. W następnej kolejności dołożyć 2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka i
startą skórkę z cytryny. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę i pod koniec
ubijania, dodać łyżeczkę soku z cytryny, następnie połączyć z masą serową. Najlepiej
delikatnie mieszając drewnianą łyżką, nie mikserem. Na posmarowaną i posypaną
blachę wyłożyć ciasto, a na ciasto wylać gotową masę serową. Piec w piekarniku
nagrzanym do 170 przez 30 minut. Po zakończonym czasie pieczenia wyłączyć
piekarnik i nie wyciągać ciasta natychmiast tylko uchylić drzwiczki i poczekać
jeszcze 10 minut. Do masy serowej można dodać bakalie, lub zamiast bakalii
odsączone z soku mandarynki z puszki. Sernik jest łatwy i szybki w wykonaniu i
zawsze się udaje. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz